Het zal vaak voorkomen dat je een uitbouw hebt, met een plat dak, waarbij er te weinig lichtinval is. Nu kan je dat wel aanpassen. Aan de voorzijde van de uitbouw is het mogelijk een raam te plaatsen met eventueel een openslaande deur. Op deze manier krijg je wel voldoende licht binnen, maar je moet daarvoor wel in gaten houden, dat het je veel geld zal kosten. Je kan het veel eenvoudiger oplossen door het plaatsen van een dakkoepel, maar het is nog beter er een lichtstraat op te plaatsen, of als je er de ruimte voor hebt, twee. Een lichtstraat is in feite een platte lange lichtkoepel. Er zijn zelfs lichtstraten van 60 x 240 cm. Je zal voor het plaatsen van een lichtstraat eerst de ruimte moeten maken. Wanneer de ruimte is gemaakt dan kun je met het plaatsen van de lichtstsraat beginnen.
Het plaatsen
Het is verstandig om daar, waar men van plan is de lichtstraat te kopen, om af te spreken dat hij ook geplaatst wordt. Je kan het zelf doen maar dat is niet verstandig. Wanneer je hem zelf plaatst dan loop je het risico, dat je bij een lekkage, in de problemen komt. Je bent er dan namelijk niet voor verzekerd. Wanneer je hem koopt, is het ook verstandig om deze lichtstraten met andere firma’s te vergelijken. Er kunnen, zoals je wel zult zien, behoorlijke prijsverschillen in zitten. Vraag daarom ook eerst offertes op voor het aanschaffen en het plaatsen.
De prijzen
De kostprijs van een lichtstraat is mede afhankelijk van de grootte maar ook van het gebruikte materiaal. Je kan het beste een aluminium omlijsting gebruiken en als doorzichtig materiaal glas of kunststof. Wanneer je glas gebruikt dan zal dat minimaal twee lagen moeten zijn waartussen een ruimte is. De ruimte wordt eerst luchtledig gemaakt en vervolgens met een argongas ingespoten. Daardoor krijgt het een betere isolatiewaarde. De binnenste laag is extra versterkt om te voorkomen dat men er doorheen kan vallen. De buitenste laag heeft een coating die vuilafstotend is.
Geef een reactie