Traditioneel gezien worden de meeste huizen opgewarmd door middel van een centrale verwarming. Hoe doet een “groene stadswoning” dit? Er zijn namelijk een aantal alternatieven wat betreft het verwarmen van je huis. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische kachel aanschaffen, maar er zijn ook andere manieren die wellicht minder bekend zijn. De twee hieronder beschreven manieren kunnen interessant zijn als je het geluk hebt om je eigen huis te gaan bouwen, maar ook in overweging te nemen in bestaande bouw.
Geothermie
Bij deze manier van verwarmen (dit wordt ook wel aardwarmte genoemd) wordt er water gepompt uit de bodem met temperaturen die rond de 100/120 graden Celsius liggen. Des te dieper dat het water zit, des te warmer het is. Door middel van warmtewisselaar kan het water van een warmtenet verwarmd worden, welke een duurzame manier van verwarmen is als de woning hierop is aangesloten. Als het water een te lage temperatuur heeft kan het nog extra verwarmd worden door biogas of synthetisch gas.
De warmtepomp
Dit is eigenlijk een elektrische vervanger voor je CV-ketel. Deze pomp haalt de warmte uit de buitenlucht, uit de grond of uit het grondwater en verwarmd hiermee je huis. De warmtepomp kan volledig elektrisch werken. Je hebt hier ook varianten van, genaamd “hybride waterpompen”. Deze werken ook elektrisch maar gecombineerd met bio- of aardgas. Ze bieden alsnog grote mogelijkheden in bestaande bouw. Deze manier van verwarmen is echt veel duurzamer dan je huis te verwarmen door middel van een CV-ketel. Je verbruikt echter wel veel meer stroom, maar ook dit is duurzaam op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen te (laten) installeren. Zo vang je twee vliegen in een klap!
Geef een reactie